yoğurtlu irmik köftesi
malzemeler
köftesi için
1/' su bardağı irmik
2 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı sıcak su
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
yoğurt sos için
1 kase yoğurt
1/2 demet dere otu (arzuya göre maydanoz)
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
üzeri İçin
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı pul biber (arzuya göre)
1 tatlı kaşığı nane
yapılışı.
. 1 ısıya dayanıklı bir kabın içerisine irmik ve bulguru aktarın; üzerine 2 su bardağı sıcak su ilave ederek karıştırın.
. 2 üzerini kapatın ve oda sıcaklığında 10 dakika şişmeye bırakın.
. 3 suyunu çekip sıcağını attıktan sonra yumurta ve tuzu ekleyip yoğurun.
. 4 elde ettiğiniz harçtan iri fındık büyüklüğünde toplar elde edin ve elinizde yuvarlayın şekil verirken kolaylık olması için ara ara elinizi ıslatın; yuvarladığınız irmik köftelerini un serptiğiniz kaseye alın.
. 5 yoğurt, tuz, kıyılmış dereotu ve rendelenmiş sarımsakla birlikte yoğurt sosunu güzelce çırpın.
. 6 kaynayan su dolu bir tencerenin içerisine köfteleri aktarın. 10 dakika kadar haşlayın.
. 7 ardından süzdürerek tencerenin içerisinden alın.
. 8 köftelerin ilk sıcağı geçtikten ve hafif ılıktan sonra yoğurt sosu üzerine ilave edin, güzelce harmanlayın.
. 9 yoğurt sosa bulanan irmik köftelerini bir sunum tabağına alın.
. 10 tereyağı, sıvı yağ ve baharatları bir tavanın içerisine kızdırın.
. 11 köftelerin üzerine gezdirin ve servis edin.
afiyet olsun.