sütte levrek
malzemeler
4 adet levrek fileto
2 yemek kaşığı tuz
8 yemek kaşığı sıvı yağ
sosu için
3 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı un
2 su bardağı balık suyu
2 su bardağı süt
1/2 çay kaşığı tuz
sebzeleri için
2 adet havuç
2 adet kabak
1 adet patates
3 yemek kaşığı zeytinyağı
yapılışı
1 balık filetolarını ortadan ikiye kesin, kenarlarındaki yağlı ve sert dokuları keserek alın, derili
taraflarına bıçakla derin olmayan kesikler atın.
2 balıkların tüm yüzeylerine bolca tuz serpin ve buzdolabında 30 dakika dinlendirin.
3 buzdolabından çıkan balıkları buzlu suda tuzundan arındırın ve havlu peçete üzerinde kurumaya
bırakın.
4 farnitür için gerekli sebzelerden geniş bir parizyen kaşıkla yuvarlak parçalar çıkartın ve tuzlu kaynar suda pişirin; pişen sebzeleri süzüp zeytinyağı ile harmanlayın.
5 sos için geniş bir sos tavasında un ve tereyağı yumuşayıp kokusu çıkana kadar kavurun.
6 kavrulan karışıma ilk olarak azar azar ve sürekli karıştırarak balık suyunu yedirin ; son olara sütü de aynı şekilde ekleyip koyu boza kıvamı alana kadar karıştırarak pişirin.
7 tuzu da ekleyip ocaktan alın;
balıkları önceden orta ateşte ısıttığınız geniş bir tavaya az miktarda yağ ekleyerek ilk olarak derili tarafı altta kalacak şekilde pişirmeye başlayın.
8 balıkların derisi renk alana kadar üstten nazikçe bastırabilirisiniz, balılkarın derileri sertleşip renk aldıktan sonra ters çevirin ve yaklaşık 1-2 dakika pişirip tavadan alın, serviste kullanmak için dereotlarını sıcak yağda 30 saniye kadar kızartıp çıtır hale getirin.
9 servis ederken tabağın tabanını ince bir katman halinde sosla kaplayın, balıkları aralarında boşluk kalacak şekilde yerleştirip, aralarına sebzeleri sıralı şekilde yerleştirip son dokunuşu da kızarmış dereotuyla yaparak tamamlayın.
afiyet olsun.